https://aspropotamosnews.blogspot.com - Καλωσορίσατε στην ηλεκτρονική μας σελίδα για τον Ασπροπόταμο Καλαμπάκας. Σας ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!

Σελίδες

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

ΤΟ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΔΑΣΙΚΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΠΙΝΔΟ.

Γενικές Πληροφορίες
Το δασικό σύμπλεγμα του Ασπροποτάμου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ορεινού όγκου της Νότιας Πίνδου, στα δυτικά ορια του πρώην νομού Τρικάλων(νυν δήμου Καλαμπάκας) με τον νομό Ιωανίννων. Πήρε το όνομά του από τον ποταμό Αχελώο ο οποίος πηγάζει από την περιοχή αυτή και ονομάζεται και Ασπροπόταμος λόγω της ορμητικότητας των νερών του.

Η περιοχή παρουσιάζει εκπληκτική φυσική ομορφιά με τις εναλλαγές των κοιλάδων, ορεινών όγκων, δαών και καταπράσινων λιβαδιών. Τα δάση της περιοχής είναι ιδιαίτερα πυκνά με κύρια δέντρα την ελάτη, δρύ, οξυά, πεύκο καιί άλλα. Είναι από τα πιο πλούσια, αν όχι τα πλουσιότερα, της Βαλκανικής χερσονήσου σε ποικιλίες κυρίως χλωρίδας αλλά και πανίδας.

Στην περιοχή του Ασπροποτάμου υπάρχουν εννέα βλαχοχώρια με κατοίκους νομάδες-κτηνοτρόφους που ζούν με τα κοπάδια τους στα βουνά το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα κατεβαίνουν στα πεδινά των νομών Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας.

Τα χωριά αυτά είναι τα εξής με την παλαιά ονομασία τους σε παρένθεση :
Αθαμανία (Μουτσιάρα), Γαρδίκι, Αγία Παρασκευή (Τζούρτζια), Μηλιά, Πολυθέα (Ντραγοβίστι), Χαλίκι, Ανθούσα (Λεπενίτσα), Κατάφυτο (Κότορη), Καλλιρόη (Βελίτσανα), Κρανιά, Στεφάνι (Σκληνιάσα).

Μέχρι το 1998 όλα τα χωριά αποτελούσαν χωριστή διοικητική Κοινότητα το καθένα. Με την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης «Καποδίστριας» του 1998, τα εννέα χωριά αποτέλεσαν μία διοικητική μονάδα, την Διευρυμένη Κοινότητα Ασπροποτάμου με πρωτεύουσα τηην Καλλιρόη. Τέλος με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» του 2010, η Διευρυμένη Κοινότητα Ασπροποτάμου υπάχθηκε στο Δήμο Καλαμπάκας, με πρωτεύουσα την Καλαμπάκα.

Πως θα πάτε

Από την πόλη των Τρικάλων μπορεί να φτάσει κανείς στην περιοχή ακολουθώντας δύο διαφορετικές διαδρομές και οι δύο με ασφαλτοστρωμένο δρόμο και ικανοποιητική οδική σήμανση. Η πρώτη ακολουθεί το δρόμο προς Καλαμπάκα, στη συνέχεια την αριστερή διακλάδωση μετά την γέφυρα Μουργκάνι, και μέσω του χωριού Καστανιά, του ορεινού αυχένα Κιάτρα Μπροάστα (ορθια πέτρα) και του Οικισμού Κουκουφλί φτάνει στη θέση «Τρία Ποτάμια» που είναι το κεντρο του δασικού συμπλέγματος Ασπροποτάμου.Η διαδρομή αυτή εχει δυσκολώτερη οδική χάραξη (συνεχείς στροφές και εναλασσόμενες αναβάσεις-καταβάσεις σε μεγάλο τμήμα της διαδρομής) αλλά αποζημιώνει με την υπέροχη γραφικότητα μέσα από κοιλάδες και δάση στο μεγαλύτερο μέρος της.

Η δεύτερη διαδρομή ακολουθεί τον δρόμο προς Πύλη, την ανάβαση μέχρι το χωριό Ελάτη και στη συνέχεια μέσω των χωριών Περτούλι, Νεραϊδοχώρι, Πύρρα και Δέση, καταλήγει στην περιοχή.

Διαμονή
Υπάρχουν οι αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή που λειτουργούν όλο το χρόνο.




(πηγή: http://diodoros.net)