https://aspropotamosnews.blogspot.com - Καλωσορίσατε στην ηλεκτρονική μας σελίδα για τον Ασπροπόταμο Καλαμπάκας. Σας ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!

Σελίδες

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

9/2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


Γράφει η Ελένη Κωσταβέλη

 

 

 Ο σπουδαίος ιστορικός Θουκυδίδης μιλώντας για την ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου στο έργο «Θουκυδίδου Ἱστορίαι»λέει στο τέλος του προλόγου (1.22) πως το έργο του έχει συνταχτεί για να είναι κειμήλιο αιώνιο παρά προσωρινό ανάγνωσμα, δηλαδή να αποτελεί «κτῆμα ἐς ἀεί». Ας μη μακρηγορούμε όμως και ας αναζητήσουμε τη σημασία του σημερινού άρθρου. Η 9η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ως ολοφάνερη απόδειξη διαιώνισης και αναπαραγωγής της ελληνικής από γενιά σε γενιά, ως ενθύμηση κι επισφράγιση μιας παρακαταθήκης 40 ολόκληρων αιώνων. 

 

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι φρόντισαν να καλλιεργήσουν με λεπτότητα και σεβασμό τη μητρική μας γλώσσα, με αποτέλεσμα σήμερα να μιλάει όλη η ανθρωπότητα, Έλληνες και ξένοι, γι'αυτή την ανεκτίμητης αξίας κληρονομιά. Τι είπαν οι ξένοι για τη γλώσσα μας; · Ο μεγάλος Γάλλος διαφωτιστής Βολτέρος είχε πει «Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών». · Ο Γάλλος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σαρβάννης Κάρολος Φωριέλ είπε «

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »