https://aspropotamosnews.blogspot.com - Καλωσορίσατε στην ηλεκτρονική μας σελίδα για τον Ασπροπόταμο Καλαμπάκας. Σας ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!

Σελίδες

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Πληθαίνουν τα περιστατικά με Αρκούδες στον Ασπροπόταμο Καλαμπάκας!!!


Πολυάριθμες είναι πλέον οι περιπτώσεις «συναντήσεων» των ανθρώπων με την καφέ αρκούδα στα χωριά του Ασπροποτάμου Καλαμπάκας. Ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας φαίνεται να έχει αυξηθεί πολύ καθώς συνά κτηνοτρόφοι της περιοχής και παραθεριστές συναντούν το εν λόγω ζώο.

Το απόγευμα του Σαββάτου δύο περιπατητές
συνάντησαν δυο μεγαλόσωμες Αρκούδες. Τα ζώα δεν αντιλήφθηκαν την παρουσία των ανθρώπων, ενδεχομένως λόγω της αντίθετης προς αυτές κατεύθυνσης του ανέμου. Στην Κρανιά, τα Δολιανά, το Χαλίκι, την Ανθούσα και στο Κατάφυτο αρχίζουν και καταγράφονται όλο και περισσότερες συναντήσεις χωρίς όμως να αναφέρονται περιστατικά επίθεσης της αρκούδας προς τους ανθρώπους . Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση  για το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου με ένα ζευγάρι παραθεριστών που θέλησε να περπατήσει στην όμορφη περιοχή του Ασπροποτάμου Καλαμπάκας, από την Κρανιά προς τα Κονάκια Ασπροποτάμου, όπως έκανε πάντα. Το ζευγάρι συνάντησε αρκούδα με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα να καταφύγουν στη σίγουρη λύση της επιστροφής πίσω στην ασφάλεια του χωριού.

.

Λίγα χιλιόμετρα από εκεί, ερασιτέχνης ψαράς, ανάμεσα στο Κουκουφλί-Ασπροποτάμου-Καλαμπάκας και το Στεφάνι-Ασπροποτάμου-Καλαμπάκας  συνάντησε μία καφέ αρκούδα η οποία συγκεκριμένα άρχισε να τον ακολουθεί μαζί με τα δύο αρκουδάκια της .Και σε αυτήν την περίπτωση το θηλαστικό με τα μικρά του απομακρύνθηκε γρήγορα, όπως και ο ψαράς έσπευσε  να μεταβεί στο όχημά του, τερματίζοντας άδοξα την αλιευτική του εξόρμηση.


Τέλος μπροστά σε ένα απροσδόκητο θέαμα βρέθηκε ένας οδηγός που κατευθύνονταν προς το Χαλίκι-Ασπροποτάμου-Καλαμπάκας.. Η αρκούδα αντιλήφθηκε το αυτοκίνητο και νιώθοντας πως απειλείται, βγήκε στη μέση του δρόμου και ύψωσε το ανάστημά της κατά του οδηγού! Αυτός έκανε αμέσως όπισθεν ώστε να μην του επιτεθεί. Δευτερόλεπτα μετά, η αρκούδα άρχισε να οπισθοχωρεί και να τρέχει στον δρόμο, με τον οδηγό να κορνάρει αναγκάζοντας το άγριο ζώο να κρυφτεί στο δάσος.


Και άλλες απρόσμενες συναντήσεις έχουν σημειωθεί, χωρίς όμως να έχουν καταγραφεί και να έχουν γίνει ευρέως γνωστές. Είναι γεγονός ότι στον Ασπροπόταμο Καλαμπάκας και στα πανέμορφα δάση της παρθένας περιοχής του γίνονται πολλά τέτοια περιστατικά και είναι σίγουρο πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν τέτοιες απρόσμενες "συναντήσεις" ανθρώπου με τα στοιχεία της φύσης. Ελπίζουμε βέβαια πάντα να γίνονται αναίμακτα.
Σύμφωνα με ειδικούς θεωρείται απίθανο τον ζώο να επιτεθεί χωρίς να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος, όπως για παράδειγμα να νιώθει κίνδυνο και να επιτεθεί για την άμυνά του.