https://aspropotamosnews.blogspot.com - Καλωσορίσατε στην ηλεκτρονική μας σελίδα για τον Ασπροπόταμο Καλαμπάκας. Σας ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!

Σελίδες

Κυριακή 22 Απριλίου 2018

22 Απριλίου: Ημέρα της Γης

OHE: Τουλάχιστον 51 τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά βρίσκονται στους ωκεανούς μας

Ο φετινός εορτασμός της Ημέρας της Γης εστιάζει στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλεί η χρήση πλαστικών


 Κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου εορτάζεται η Ημέρα της Γης, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων για έναν καθαρό και βιώσιμο πλανήτη. Καθιερώθηκε ως παγκόσμιο κίνημα τη δεκαετία του 1990, μετά και την ιστορική Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (1992), με
τον φετινό εορτασμό να εστιάζει στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλεί η χρήση πλαστικών προϊόντων («End Plastic Pollution»).


Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας χαιρετίζει την Ημέρα της Γης και δεσμεύεται να συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ενισχύοντας φορείς και οργανισμούς, προκειμένου να συμβάλλει στην αύξηση της ανθεκτικότητας των πολιτών και των συστημάτων, μέσω και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της, σήμερα στο κίνημα συμμετέχουν 195 χώρες, ενώ ορόσημο αποτέλεσαν οι μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 22 Απριλίου 1970, όταν περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί διαδήλωσαν υπέρ της προστασίας του πλανήτη και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Προϊόντος του χρόνου, η ανθρώπινη παρουσία και παρέμβαση ασκεί αυξανόμενες πιέσεις στα εύθραυστα οικοσυστήματα και οι κίνδυνοι για την ισορροπία και το μέλλον του πλανήτη (π.χ. δασικές πυρκαγιές, υπερθέρμανση, ερημοποίηση, πλημμύρες, υπεράντληση μη ανανεώσιμων πόρων) γίνονται αντιληπτοί σε όλα τα επίπεδα: τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό, παγκόσμιο. Οι φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές επιτείνουν τα προβλήματα και οι δυσμενείς επιπτώσεις τους επηρεάζουν ολοένα και περισσότερες περιοχές, καθιστώντας πιο ευάλωτους ολοένα και περισσότερους πληθυσμούς ανά τον κόσμο. Η ανάγκη για συντονισμένη δράση και άμεσες λύσεις είναι πλέον επιτακτική, διαμηνύει η γενική γραμματεία.

Τουλάχιστον 51 τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά βρίσκονται ήδη στους ωκεανούς μας, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Σε μήνυμά της η ΕΕ τονίζει πως «Ημέρα της γης» θα έπρεπε να είναι η κάθε μέρα και σημειώνει: Κάθε ένας από εμάς παράγει σχεδόν μισό τόνο αστικών αποβλήτων κάθε χρόνο. Μαζί μπορούμε να μετατρέψουμε τα απόβλητα σε πολύτιμο πόρο!

Οι ΗΠΑ, σε μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ημέρα, υπογραμμίζουν την ανάγκη περιορισμού της δραματικής αύξησης των αποβλήτων που δεν τα διαχειριζόμαστε σωστά και των θαλάσσιων απορριμμάτων και τερματισμού της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης με τη χρήση πλαστικών.

Η ΝΑSA επισημαίνει πως η Γη είναι ξεχωριστή και επισημαίνει πως είναι το μόνο μέρος στο σύμπαν που γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή.

newsbeast