https://aspropotamosnews.blogspot.com - Καλωσορίσατε στην ηλεκτρονική μας σελίδα για τον Ασπροπόταμο Καλαμπάκας. Σας ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!

Σελίδες

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Έφυγε απο τη ζωή ο Σάκης Ντόκος - Από τους μεγάλους εκφραστές της δημοτικής παράδοσης του Ασπροποτάμου


Ένας απο τους μεγάλους εκφραστές της δημοτικής παράδοσης στην περιοχή του Ασπροποτάμου έφυγε στα 70 και μαζί του μια μεγάλη γενιά οργανοπαιχτών της κομπανίας των Ντοκαίων .
 
Με πλούσια παρουσία μεταπολεμικά σε ολα τα βλάχικα γλέντια γάμους και πανηγύρια ο Σάκης Ντόκος έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο παράδοσης αφήνοντας μια μεγάλη κληρονομιά από τα μουσικά ήθη και έθιμα της περιοχής.
Ο Σάκης Μιχ. Ντόκος γεννήθηκε το 1940 στον Αμάραντο (Βεντίστα) 

Γιος του Νικολάου Ντόκου από το Μαλακάσι (1914-1996) που έπαιζε ντέφι, εγγονός του Αθανασίου
Ντόκου (1880-1958) που έπαιζε κλαρίνο και ανιψιός των σπουδαίων κλαριτζήδων Μιχάλη Ντόκου (1906-1973), Γιάννη Ντόκου (1909 -1980) και Γεώργιου Ντόκου (1920), μυήθηκε στα τραγούδια της καθημερινής ζωής, της αγάπης, του γάμου, της γέννησης, του θανάτου και της ξενιτιάς κυρίως όμως στο ξεχωριστό ύφος της περιοχής.

Επαγγελματικά ξεκινά την ενασχόλησή του με τη μουσική σε ηλικία 23 ετών, παίζοντας κλαρίνο στην οικογενειακή κομπανία που είχε φτιάξει με τον αδερφό του Αλέξανδρο Ντόκο (ακορντεόν), τον δίδυμο αδελφό του Απόστολο Ντόκο (λαουτοκιθάρα), και τον πατέρα του Νικόλαο Ντόκο στο ντέφι. Με αυτή τη σύνθεση γλέντησαν όλα τα χωριά του Ασπροποτάμου, από τις αρχές του 1970 έως και το 1990 περίπου. 

Η κηδεία του Σάκη Ντόκου έγινε το Σάββατο στις 17:00 το απόγευμα στον Αμάραντο Καλαμπάκας.
 
πηγή trikalaidees.gr