https://aspropotamosnews.blogspot.com - Καλωσορίσατε στην ηλεκτρονική μας σελίδα για τον Ασπροπόταμο Καλαμπάκας. Σας ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!

Σελίδες

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Η ΠΕΣΤΡΟΦΑ ΥΠΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ «ΑΣΤΡΑΙΟΥ»


Η αγάπη τους για τις πέστροφες και τη ζωή που κρύβεται στα ορμητικά ποτάμια όπως ο Ασπροπόταμος, μια ομάδα ανθρώπων από όλη την Ελλάδα και τα Τρίκαλα προχώρησαν στην ίδρυση και λειτουργία συλλόγου με τίτλο Πανελλήνιος σύλλογος Fly Fishing και Προστασίας της Άγριας Πέστροφας «Αστραίος», ή Astraeus Fly Fishing Club.
Στόχος του νέου Συλλόγου είναι
η μελέτη αλλά και πίεση προς κάθε κατεύθυνση και φορέα, για την σωστή διαχείριση και προστασία των εσωτερικών υδάτων την χώρας μας (ποτάμια, ρέματα, ρυάκια). Επίσης,η προστασία της ενδημικής άγριας πέστροφας και του βιότοπου της από κάθε παράνομες δραστηριότητες όπως είναι η χρήση ηλεκτρικών μηχανισμών, διχτύων,ψαροντούφεκων, χημικών κτλ, καθώς επίσης την εφαρμογή της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας. (περίοδος απαγόρευσης, μέγεθος - ποσότητα αλιευμάτων), η διάδοση της τεχνικής ψαρέματος με τεχνητή μύγα (fly fishing), η ενθάρρυνση της απελευθέρωσης των αλιευμάτων (catch & release) αλλά και η μελέτη των βιοτόπων της ενδημικής πέστροφας καθώς και τον εμπλουτισμό αυτών με γόνο.
Όπως αναφέρει το μέλος Τηλέμαχος Μπέλλος, λάτρης επίσης τόσο της μεθόδου ψαρέματος με τεχνητή μύγα αλλά και της απελευθέρωσης αλιευμάτων, η έλλειψη αδειών ψαρέματος αλλά και η απουσία ελέγχων στα ποτάμια της περιοχής μας καθώς και σε όλη τη χώρα, έχει πλέον δραματικές συνέπειες. Ειδικά σε ότι αφορά στην πέστροφα, σημειώνει ότι τα φαινόμενα παράνομης αλιείας, όπως για παράδειγμα το ψάρεμα γόνων, μειώνουν συνεχώς των πληθυσμών της πέστροφας, με αποτέλεσμα να απειλείται μέχρι και το μοναδικό είδος του Ασπροποτάμου.
Έτσι, ξεκινά μια προσπάθεια, που μέσα από δράσεις και συνεχή ενημέρωση έχει στόχο την δημιουργία μια ασπίδας προστασίας γύρω από ένα είδος που τόσο χαρακτηρίζει την άγρια φύση του νομού μας.
Πηγή: εφημερίδα έρευνα. 
Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα