https://aspropotamosnews.blogspot.com - Καλωσορίσατε στην ηλεκτρονική μας σελίδα για τον Ασπροπόταμο Καλαμπάκας. Σας ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!

Σελίδες

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Η «ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ»


Μονοπωλεί τις συζητήσεις στον τέως Δήμο Πινδαίων του νομού Τρικάλων (νυν Πύλης), η εξαγγελία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για ολοκλήρωση και λειτουργία, σε δύο χρόνια, του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μεσοχώρας.

Το συγκεκριμένο έργο,
που συμπυκνώνει την αβελτηρία μιας γενιάς πολιτικών, δεν είναι απλά ένα «γεφύρι της Άρτας» αλλά κάτι χειρότερο, αφού η καθυστέρηση δεκαετιών συνοδεύεται από αιμορραγικό κόστος το οποίο καταβάλλουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Οι κάτοικοι, στα χωριά τριγύρω του φράγματος, δεν νοιάζονται τόσο για το ενεργειακό μέρος, που αποτελεί άλλωστε και το μείζον της επένδυσης, αλλά για την ευεργετική εκμετάλλευση της τεχνητής λίμνης που θα κατασκευαστεί με τα νερά του Αχελώου ποταμού και αναμένεται να μεταβάλει τα τουριστικά δεδομένα ολόκληρου του νομού Τρικάλων.

Η «λίμνη της Πίνδου», όπως ήδη άρχισαν να την αποκαλούν κάποιοι, θα διαθέτει αρκετά σημαντικά πλεονεκτήματα ώστε να αποτελέσει έναν νέο προορισμό για τον ρεύμα του εσωτερικού τουρισμού: Θα εκτείνεται σε μεγάλο βάθος εντός της οροσειράς της Νότιας Πίνδου, σε υψόμετρο μάλιστα άνω των χιλίων μέτρων, ενώ τα νερά της θα βρέχουν τα έλατα που θα την περιστοιχίζουν, δημιουργώντας εικόνες Αλπικού τοπίου.

Αν μάλιστα ληφθεί μέριμνα ώστε να είναι εφικτές οι μετακινήσεις με βάρκα, δηλαδή να ψαρεύονται χωρίς κίνδυνο οι πέστροφες του Αχελώου και να επικοινωνούν εύκολα τα παραλίμνια χωριά, τότε θα γίνει πραγματικά ασυναγώνιστη.

Ας ευχηθούμε η ολοκλήρωση του έργου να μην εγκλωβιστεί ξανά εν μέσω άγονων τοπικών αντιπαραθέσεων. Οι εποχές άλλαξαν και- το κυριότερο- η όποια περιβαλλοντική ζημιά έχει συντελεστεί δεν μεταστρέφεται. Ο μόνος τρόπος για να αποζημιωθεί είναι οι καρποί της μεγάλης αυτής επένδυσης την οποία συνεχίζει να χρηματοδοτεί, με το υστέρημά του, ο ελληνικός λαός.

* Η φωτογραφία είναι από την λίμνη Lake Worthersee στην Αυστρία.

(πηγή: meteoritis.blogspot.gr)