https://aspropotamosnews.blogspot.com - Καλωσορίσατε στην ηλεκτρονική μας σελίδα για τον Ασπροπόταμο Καλαμπάκας. Σας ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!

Σελίδες

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

47% ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 11.700 ΕΤΗ


Περισσότερα από τρία τρισεκατομμύρια είναι τα δέντρα σήμερα στον πλανήτη μας, οκτώ φορές περισσότερα από ό,τι εκτιμούσε μέχρι στιγμής ο επιστημονικός κόσμος, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Yale.

Παρ’ όλα αυτά, η εκτίμηση αυτή δείχνει ότι ο αριθμός δέντρων στη Γη έχει μειωθεί στο ήμισυ, στη χρονική περίοδο από τις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού μέχρι σήμερα.
Την ίδια ώρα, περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δέντρα χάνονται κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της αποψίλωσης των δασών, της δασικής διαχείρισης και της αλλαγής χρήσης γης, όπως δείχνει η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Nature.

Ο αριθμός των δέντρων στον πλανήτη μειώθηκε κατά 47% από τις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού, πριν από 11.700 χρόνια.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για τον αριθμό των δέντρων, μελετώντας 400.000 τμήματα δάσους σε όλες τις ηπείρους, εκτός της Ανταρκτικής, όπως αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph. Η ομάδα χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες για να υπολογίσει με ποιον τρόπο η πυκνότητα των δέντρων στα τμήματα δάσους σχετίζεται με τοπικά χαρακτηριστικά, όπως το κλίμα, τη βλάστηση, τις εδαφικές συνθήκες και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τα στοιχεία αυτά συνδυάστηκαν για τη δημιουργία προτύπων, τα οποία προσφέρουν καλή εκτίμηση για τον αριθμό των δέντρων σε διαφορετικές περιοχές.

Ο παγκόσμιος χάρτης που σχεδίασε η επιστημονική ομάδα εκτιμά ότι η Γη διαθέτει 3,04 τρισ. δέντρα, τα οποία αναλογούν σε 422 δέντρα ανά κάτοικο του πλανήτη μας. «Η δραστηριότητά μας οδήγησε στη μείωση του αριθμού των δέντρων κατά το ήμισυ, ενώ σήμερα διαπιστώνουμε τις επιπτώσεις του φαινομένου αυτού στο κλίμα και στην ανθρώπινη υγεία», λέει ο επικεφαλής της μελέτης, Τόμας Κράουδερ.

Η μεγαλύτερη πυκνότητα δέντρων καταγράφεται στα δάση των υποαρκτικών περιοχών της Ρωσίας, στη Σκανδιναβία και στη Βόρεια Αμερική, ενώ οι μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις βρίσκονται στις τροπικές χώρες, οι οποίες φιλοξενούν ποσοστό 43% των δέντρων του πλανήτη.

Τα στοιχεία για τον πληθυσμό των δέντρων θα βοηθήσουν στη δημιουργία προτύπων τα οποία θα προβλέπουν με σχετική ακρίβεια την ικανότητα των δασών να αποθηκεύουν άνθρακα, την κλιματική αλλαγή και τη γεωγραφική διανομή της χλωρίδας και της πανίδας.

Ο Τόμας Κράουδερ εξηγεί: «Τα δέντρα είναι μεταξύ των πιο σημαντικών οργανισμών στη Γη, ενώ μόλις πρόσφατα αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε τη σημασία της κατανομής τους στον πλανήτη. Αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα, παίζουν κρίσιμο ρόλο στον κύκλο των τροφών, του νερού και της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα».

Εναυσμα για την ενδιαφέρουσα μελέτη έδωσε η πρωτοβουλία «Εκστρατεία δισεκατομμυρίων δέντρων», παγκόσμια κίνηση νεολαίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την αναδάσωση και την προστασία των απειλούμενων δασών.

Ο κ. Κράουδερ επισημαίνει ότι, παρά τη δυσμενή επίπτωση της ανθρώπινης δραστηριότητας, ο άνθρωπος παραμένει ο κύριος παράγοντας αναδάσωσης.

(πηγή: kathimerini)