https://aspropotamosnews.blogspot.com - Καλωσορίσατε στην ηλεκτρονική μας σελίδα για τον Ασπροπόταμο Καλαμπάκας. Σας ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!

Σελίδες

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΟΥ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η γιορτή Καστάνου στην Καστανιά Καλαμπάκας παρά τον άσχημο καιρό. Φέτος η γιορτή δεν πραγματοποιήθηκε στη θέση «ΓΚΟΥΡΑ» λόγου του καιρού αλλά στο προαύλιο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγία Σωτήρα).

Μια εκδήλωση που θεσμοθετήθηκε από την δημοτική αρχή του ομώνυμου καποδιστριακού δήμου Καστανιάς και έχει ως στόχο να
«παντρέψει» την ιστορία και παράδοση με την τοπική αγροτική παραγωγή συνδέοντάς τα με τον αγροτουρισμό και τι εναλλακτικές μορφές του ενισχύοντας , μέσα από τις δράσεις που θα αναπτυχθούν , με την τοπική οικονομία .
Η Καστανιά και ηευρύτερη περιοχή διαθέτουν , ως γνωστόν , έναν πλούτο που θα πρέπει να αξιοποιηθεί πολύπλευρα από τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία κάτι που τα τελευταία χρόνια γίνεται έστω και με βήματα διστακτικά και εν πολλοίς ανοργάνωτα .
Στο πλαίσιο αυτό το κάστανο αποτελεί για την περιοχή εμβληματικό προϊόν της μάνας γης που για χρόνια τώρα μαζί με όλα τα άλλα τοπικά προϊόντα , παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της Καστανιάς καθώς επηρεάζει πολλές από τις εκφάνσεις της όπως την διατροφή .

Οι εκδηλώσεις

Την γιορτή καστάνου οργάνωσε ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος «ΣΤΙΝΟΣ» με τη συνδρομή του δήμου Καλαμπάκας και περιλάμβανε μια σειρά δράσεις με σημείο αναφοράς το κάστανο αλλά και όλα τα παραδοσιακά προϊόντα της Καστανιάς . Ντόπιοι αλλά και πολλοί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να μάθουν πολλά για το κάστανο , τον ρόλο του στη ζωή των ανθρώπων , στην διατροφή , να δοκιμάσουν τραχανά, τσάι του βουνού με μέλι και να χορέψουν παραδοσιακούς χορούς.

(Πηγή:stagonnews)